• Digitálne zručnosti na vzostupe: Ako sa naša škola stala lídrom v IT Fitness Teste
          • Digitálne zručnosti na vzostupe: Ako sa naša škola stala lídrom v IT Fitness Teste

          • V súčasnej dobe, keď digitálna gramotnosť nadobúda na dôležitosti rovnako ako tradičné akademické zručnosti, je potešujúce vidieť, ako sa naša škola neustále zlepšuje v celonárodnej súťaži IT Fitness Test. Tento rok sme svedkami toho, ako sa naši študenti a učitelia spoločne radujú z významného posunu vpred, ktorý odzrkadľuje nielen ich tvrdú prácu, ale aj rastúci záujem o digitálne vzdelávanie na Slovensku.

            S hrdosťou oznamujeme, že naša škola sa v rebríčku IT Fitness Testu posunula o šesť miest nahor, čo je výsledok neustálej snahy o zlepšovanie a adaptácie na digitálne trendy. Obsadili sme krásnu striebornú priečku. Tento úspech je o to cennejší, keď zvážime, že počet škôl a žiakov zapojených do testu neustále rastie, čo svedčí o zvyšujúcom sa význame digitálnej gramotnosti v našej spoločnosti.

            Naši študenti, predovšetkým trieda III. A, ukázali vynikajúce výsledky, pričom dosiahli priemerné skóre 89,07 %. Ich úspech bol odmenený hodnotnými cenami, ktoré podporujú ďalší rozvoj ich digitálnych zručností. Patrik Svoboda, študent našej školy, sa zaslúžene stal víťazom v kategórii stredných škôl s perfektným výsledkom 100 %, čím predčil 30 060 súťažiacich a získal stáž v renomovanej spoločnosti PIXEL FEDERATION.

            Celkovo 90 našich študentov preukázalo nadpriemernú úroveň znalostí v oblasti IT, s priemerným skóre 82 %, čo je o 5 % viac ako v minulom roku. Je povzbudzujúce vidieť, že počet študentov dosahujúcich maximálne skóre sa zvýšil, čo naznačuje, že naša škola je na správnej ceste k vychovávaniu digitálne zdatných absolventov.

            Na záver by sme chceli vyzdvihnúť úsilie našej pedagogičky, PaedDr. Eriky Petraškovej, PhD., ktorej úspechy v medzinárodnom programe Microsoft Innovative Educator Expert sú inšpiráciou pre všetkých. Jej príklad ukazuje, že neustály rozvoj a vzdelávanie sú kľúčom k úspechu nielen pre študentov, ale aj pre učiteľov.

            Tento článok je oslavou úspechov našej školy, ale zároveň pripomienkou, že vzdelávanie je nekonečný proces, v ktorom každý úspech otvára dvere k novým možnostiam. Tešíme sa na ďalšie úspechy, ktoré nás čakajú na ceste digitálnym svetom.

        • Sára priniesla medailu
          • Sára priniesla medailu

          • Slovenskí reprezentanti v snowboardingu obsadili v tímovej súťaži na Majstrovstvách sveta juniorov v snowboardcrosse, v gruzínskom Gudauri, tretie miesto. Duo v zložení Sára Pitoňáková a Samuel Sakál postúpilo do finále, v ktorom sa na prvej a druhej pozícii umiestnili francúzske družstvá.

            "Šampionát v Gruzínsku dopadol tak, ako sme aj dúfali, ale v snowboardcrosse sa môže udiať všetko možné a šťastie stálo dnes na našej strane. Dokázali sme so Sárou vybojovať pre Slovensko tretie miesto, z čoho sa nesmierne tešíme. Sme veľmi spokojní aj s individuálnymi výsledkami, kde som obsadil štvrté miesto a Sára siedme miesto. Ukázali sme, že snowboardcross na Slovensku rastie a tešíme sa, kam to až dotiahneme," uviedol Sakál v tlačovej správe Zväzu slovenského lyžovania (ZSL).

            Sáre za reprezentáciu Slovenska a aj našej školy ďakujeme.

        • Bronz z majstrovstiev Slovenska v mas wrestlingu
          • Bronz z majstrovstiev Slovenska v mas wrestlingu

          • SSŠŠ Elba sa dňa 10. mája 2024 zúčastnila majstrovstiev Slovenska družstiev žiakov v mas wrestlingu stredných škôl. Súťaž sa konala v domácom El Parku a umiestnili sme sa na úžasnom 3. mieste! Našu školu reprezentovali žiaci: Samuel Moravec, Martin Mesaroš, Dávid Gabriš a Timofi Bobkov. 

            Výsledky našich zápasov boli nasledovné: v súboji so Strednou priemyselnou školou strojníckou v Prešove sme zaznamenali výhru 3:5. V súboji s bardejovskou školou sme taktiež zaznamenali výhru, tentokrát 2:4. Napokon humennská škola nás zdolala tesne 4:3. 

            Ďakujeme našim žiakom za skvelú reprezentáciu školy a za ich odhodlané výkony!

        • Stavanie mája 2024
          • Stavanie mája 2024

          • Po roku, presne 30. apríla 2024 o 13. hodine, vyrástol opäť v areáli našej školy krásne ozdobený máj. Máje boli známe už v antike a staroveké národy si ich stavali ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Stal sa aj symbolom na jar sa obnovujúcej prírody. Okolo 15. storočia boli máje rozšírené po celej strednej Európe. Stavanie májov patrí medzi tradičné zvyky aj na Slovensku. V predvečer prvého mája chlapci stavajú svojim vyvoleným dievčatám pod okná mladé brezové výhonky, ktoré symbolizujú ich vážny záujem. Častokrát sa v súčasnosti stavia zväčša jeden ovenčený strom uprostred dediny alebo hlavného námestia. Táto tradícia je zvyčajne sprevádzaná aj spevom a tancom. 

            Naša škola patrí medzi tie, ktoré si uchovávajú zvyky a tradície. Počasie nám v posledný aprílový deň prialo, vládla dobrá nálada, o ktorú sa postaral pripravený sprievodný program. Farebnými stuhami zdobené symboly jari, prebúdzajúcej sa prírody, ale aj mladosti a hojnej úrody, nám budú pripomínať až do konca mesiaca máj, že príroda sa už prebudila a zima definitívne stratila svoju moc.

            Po postavení mája nasledovalo slávnostné prestrihnutie pásky novej fontány, ktorá bude skrášľovať naše Nádvorie úspechov.

        • Svet podľa Hany
          • Svet podľa Hany

          • Dňa 3. 5. 2024 sa žiaci II. A, II. C, III. A a III. C zúčastnili predstavenia Svet podľa Hany v komornom divadle VIOLA. Inscenácia Svet podľa Hany, ktorú uviedlo prešovské Divadlo Viola, vychádza z uznania nadčasovosti ideí a výnimočnosti nemecko-židovskej filozofky 20. storočia Hannah Arendtovej.

            Hlavné postavy nám odkryli životný príbeh novinárky, ktorej myšlienky ako sloboda, pravda, právo na pravdu a právo na život sú neustále vystavované ťažkým skúškam doby. Smutný a pravdivý príbeh odohrávajúci sa v tridsiatych rokoch 20. storočia poukazuje na nacizmus v Nemecku a na to, ako Hitlerove plány dokázali Židom úplne zmeniť život. Historické súvislosti a životné osudy tejto inscenácie korešpondujú s témami rasovej neznášanlivosti, holokaustu, totality a obmedzovaniu práv a slobôd Židov.

            Hannah Arendtová bola za dôležitú politickú mysliteľku označená až po smrti, kedy v desiatkach jazykov začali vychádzať preklady jej kníh. Azda najznámejšie sú Pôvod totalitarizmu a kontroverzné dielo Eichmann v Jeruzaleme, v ktorom autorka zachytila súdny proces s nacistickým zločincom Adolfom Eichmannom. 

            „To, čo dnes robí z Arendtovej takú významnú osobnosť, je jej naliehavé varovanie pred spoločenskými tendenciami podobajúcimi sa tým, ktoré sa vykryštalizovali v totalitu, spolu s jej hlbokým presvedčením, že ľudia sa môžu spojiť, uplatniť svoju kolektívnu slobodu a konať spoločne tak, že zmenia beh dejín.“ (Richard J. Bernstein)

        • Emma si prevzala ocenenie
          • Emma si prevzala ocenenie

          • Zatiaľ čo stále beží hlasovanie o športovca mesiaca marec, odovzdali sme dnes ocenenie víťazke za mesiac február. Najviac bodov získala Emma Lukáčová, reprezentantka Slovenska v hádzanej a hráčka MŠK IUVENTA Michalovce.